‘Modernist House Transformation’
South East London, 2018 - ongoing



The Vanbrugh Estate in Greenwich was designed by Anglo-Swiss Architects Chamberlain, Powell and Bon and built in 1965. The house is designed around a dramatic vertical stair core with a large thermal mass complete with wood burning stove and pre-cast concrete chimney. Our proposal for restoring the house strips away the accreted layers within to reveal the beautiful quarry tiles and sculptural staircase/fire. The bathroom has been radically redesigned, opening up a separate WC and bathroom and removing redundant watertanks to make a magnificent rooflit space, tall enough to step up into the deep Japanese bath. The vent pipe has been retained as a reference to the exposed services of the precast chimney pipe. Other spaces have been designed with built in furniture, with a particular nod to the furniture designs of Charlotte Perriand in Les Arcs. The downstairs living room has a continuous low bench with a curved cabinet as a twin to the curved semi-circular services stack that runs through the living room from the bathroom above. The 3 bedrooms have been reconfigured as a home offce and a guest room/tv reading room.